Sittende kvinne som leser i ro og fred på offentlig benk

- FLØTT DEG!
-DET ÆKKE DIN BENK!


Prosjektbeskrivelse
Tittel
-FLYTT DEG!
- DET ÆKKE DIN BENK.

OBJEKT: BENK, en offentlig benk. I en park, ved havna, på en plass‚

Spørsmål:
Kan man være man privat i en by, i et offentlig oppholdsrom?
Finnes det situasjoner da kravet til å dele; for eksempel en benk, opphører og en person med full rett kan si – Flytt deg!

Tenkte situasjoner som kan indikere at slike situasjoner finnes
- Uønsket seksuell oppmerksomhet; da særlig fra menn overfor kvinner, eller fra homo-/biseksuelle som prøver å sjekke opp en kjekk mann/pen kvinne.
- Sjenerende støy, bråk
- Uønsket oppførsel generelt
- behov for å sitte for seg selv

I Frankrike har man et prosjekt om kvinners rett til byen; det vil si hennes rett til å ferdes, sitte, gå, bevege seg, spise/drikke på restaurant/bar uten å bli utsatt for trakasserende bemerkninger eller forsøkt sjekket opp. Det vil i grunnen si den svak parts rett til byrommet.
Analogien til andre utsatte grupper er åpenbar: gamle, handikappede, småvokste, etc.

En by er som et janusansikt;. Den forvandler seg fra sivilisert offentlig rom på dagtid til en jungel der den sterkestes rett råder om natten.
Kvinner lever med kollektiv angst, som selv om den kan være irrasjonell i forhold til statistikk, er reell som livbegrensende plage, Andre utsatte mennesker, dvs. som er fysisk svakere enn livskraftige menn og som har mindre testosteron gjør mye av den samme erfaringen og lever med mye av den samme kollektive angsten.

Benken som sitteplass. I byen. I Oslo. En benk med slagside, fordi det er en offentlig benk. Hit kan hvem som helst komme og sette seg.


Bildene til installasjone er illustrasjonsfoto hentet fra pexel.comINNSENDT FORSLAG TIL BYROM-PROSJEKTET «SPIRE» I OSLO.
DET BLE ANTATT, MEN KOM IKKE MED PÅ GRUNN AV PLASSHENSYN.


Lita jente med bamse